A honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos.
Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja.


Lövöldi corvina

Raynerius de Pisis (1116-1161), Pantheologia sive Summa Universae Theologiae

jelzete: Inc.XV. I. 1/a/I.Raynerius de Pisis (1116-1161), Pantheologia sive Summa Universae Theologiae
Nürnberg, Anton Koberger, 1477. február 12.
terjedelme: [439] fol.
Vaknyomásos, barna bőrkötésben, fatáblákon, sarokveretekkel, két kapoccsal.

Tulajdonbejegyzései:
I. Mátyás (1443 - 1490), Magyarország királya
Csergő Miklós (? - ?1558) barsi főesperes, esztergomi kanonok
A kötéstábla egykorú kéziratos bejegyzése szerint a kötetet Mátyás király ajándékozta 1480-ban a lövöldi (ma Városlőd) kartauziaknak. Mátyás feleségével, Beatrixszel és annak fivérével, Aragóniai János pápai követtel a kolostor vendégei voltak, amikor a „király halálos betegségbe esett, de megesett rajta az Úr szíve és a hívek könyörgésére felépült”. Hálából az ősnyomtatványt ajándékozta a közösségnek.

A kötetben a díszes Mátyás címer is látható. Kötése eredeti, ún. lövöldi kötés: gótikus, vaknyomásos technikával készült, rombusz alakú mezőkre tagolva, a találkozási pontoknál rozettadíszekkel.
A lövöldi kolostor a török időkben megsemmisült, kötetei szétszóródtak. Csergő Miklós 1558-ban végrendeletileg hagyta a hozzá került kötetet az esztergomi egyházra.

A Bibliotheca Corvina - Hunyadi Mátyás könyvtárának virtuális rekonstrukciójának keretében digitalizálta a Lövöldi corvinát, melyet a Bibliotheca Corvina Vitualis oldalon keresztül tekinthetnek meg.Tekintsenek meg néhány képet a kötetről:

 • Első kötéstábla
  Első kötéstábla
 • Hátsó kötéstábla
  Hátsó kötéstábla
 • Mátyás címer
  Mátyás címer
 • Adományozó bejegyzés
  Adományozó bejegyzés